Sobalı Kalorifer Sistemi

 

Sobalı kalorifer sistemi denilince birçok kişi ne anlama geldiğini bilmeyebilir. Çünkü birçok kişi sobalı evlerde ısınmanın yalnızca tek bir odada gerçekleştiğini bilir. Gerçekten de tek bir soba ile kışı tek bir odada geçirmek zorunda kalırız.

Muhtemelen köyde soba kullanacaksanız, tek bir odadan dışarı adımınızı atamayacaksınız. Çünkü diğer evin geri kalanı oldukça soğuk olacak.

Peki ya sobalı kalorifer sistemi olunca ne değişecek?

Tabi ki tüm odalar eşit bir şekilde ısınacak ve evinizin her yerinde rahatlıkla kışın en soğuk zamanlarında bile oturabileceksiniz.

Sobalı kalorifer sisteminde, tıpkı kat kaloriferinde olduğu gibi petekler vardır. ısı hesabı yapıldıktan sonra tüm odalara yeterli büyüklükte petek yerleştirilir. Peteklere bağlı olan tesisat sistemi, iki adet sıcak su kazanına bağlıdır. Sıcak su kazanı ise sobaya bağlıdır. Sobadan aldığı ısıyla kazandaki sular ısınır ve sisteme verilir. Böylece her odanın eşit derecede ısınması sağlanır.

Sobalı sistemde soba salon, mutfak ya da odalardan birisine koyulabilir. Sıcak su kazanları ise uygun olan bir alana yerleştirilebilir.

Bu sistemlerde kesinlikle patlama tehlikesi yoktur. Çünkü sisteme bağlı genleşme tankı vardır. Genleşme tankı, sistemde meydana gelen fazla basıncı alır.

Sobalı kalorifer sisteminde ısı istenilen dereceye ayarlanabilir. Hava ayar kelebeği ve çıkış kelebekleri ile ısı derecesini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Soba yandığı sürece suyun sıcaklığı da aynı kalacaktır. Evinizdeki sobaya ne kadar sıklıkta kömür ekliyorsanız, bu sistemde de aynısını yapacaksınız.

Soba sisteminde 6.000-7.000 Kcal/h ısı kalori değerine sahip tozsuz kömürleri kullanılmalıdır. Ya da meşe palamut odunları da tercih edilebilir.